Съвсем наскоро, по препоръка на Световната здравна организация, Комисията по наркотичните вещества към ООН премахна марихуаната и производните от нея вещества от списъка с особено опасните наркотици. Въпреки това, те продължават да бъдат обект на особени мерки за контрол  като остават в списъка на веществата, които са „силно пристрастяващи и силно отговорни за злоупотреби“ и криещи значителни рискове за общественото здраве.

В тази статия ще ви запознаем с потенциалните рискове, които крие употребата на марихуана за възрастния индивид и след това ще се обърне особено внимание на същите, но при употреба в тийнейджърска възраст.

Важно е да се знае!

Марихуаната може да бъде както полезна, така и вредна. Това, че тя има полезни приложения, в никакъв случай не означава, че нейната употреба е безобидна и безвредна. Има реални рискове за хората, които използват марихуана, особено за младежите, за жените, които са бременни или кърмят. Днешната марихуана е по-силна от всякога и това е факт, който значително увеличава рисковете от употребата й.

 

Рискове в социалната сфера на индивида, които носи употребата на марихуана:

  • Марихуаната в България е незаконна, затова човек, който употребява марихуана е закононарушител и е възможно да има проблеми с полицията и правораздавателните органи.
  • Рисковете от шофиране след употреба на марихуана са два:

- Ефектите й върху възприятията, вниманието, координацията на движенията и скоростта на обработка на информация сериозно влошават уменията за безопасно шофиране;

- Тестовете за употреба на наркотици, които контролните органи използват при проверка на водачитея могат да отчитат наличие на следи от марихуана от 24 часа до седмица след като човекът е употребил за последно, в зависимост от това дали употребата е инцидентна или редовна.

  • В социален аспект, ако употребата на марихуана стане системна, може да доведе до проблеми в работата и във взаимоотношенията със семейството и приятелите.

 

Рискове за физическото и психическото здраве:

  • Марихуаната има незабавен негативен ефект върху психични процеси като памет, обучение и внимание. Някои данни показват, че при продължителна употреба тези ефекти е възможно да се задържат у хората дори и след прекратяване на употребата.
  • При редовно пушене на марихуана ефектите върху дихателната система могат да бъдат същите като при пушенето на тютюн, което включва кашлица и отделяне на храчки, по-чести заболявания на дихателните пътища и по-висок риск от възпаление на белите дробове.
  • Няма достатъчно доказателства, които да подкрепят или да опровергават хипотезата, че марихуаната може да увеличи риска от сърдечен удар, но има изследвания, които показват, че пушенето й може да бъде отключващ фактор за такъв.
  • Употребата на марихуана по време на бременност е свързана с повишен риск от раждане на дете с по-ниско тегло, проблеми с развитието на мозъка и поведенчески проблеми при бебетата.
  • Рискова група са хората с психични разстройства или хората с генетична предразположеност към такива. При тях употребата е възможно да задълбочи психичния проблем или да допринесе за отключване на заболяването. За това е отговорна съставката THC (тетрахидроканабинол).

 

РИСКОВЕТЕ ОТ УПОТРЕБА НА МАРИХУАНА В ТИЙНЕЙДЖЪРСКА ВЪЗРАСТ СА ПО-СПЕЦИФИЧНИ.

„Повечето зрели хора, които днес страдат от различни зависимости, са започнали да имат проблеми с наркотици и алкохол в ранните тийнейджърски години – период на развитие, при който невронните връзки все още растат. Така мозъкът на младите всъщност се оказва най-уязвим от употреба на различни субстанции – в конткретния случай канабис под формата на цигара, който е и най-популярен след алкохола и цигарите сред подрастващите“ (https://www.konop.bg/article/947/rannata-upotreba-na-kanabis-vodi-do-drastichni-promeni-v-kognitivnite-procesi-na-mozyka)

проф.д-р Мерилин Сир – водещ учен в изследване за въздействие на марихуаната върху мозъка на подрастващите

 

Заради тенденцията в световен мащаб за легализация на употребата на марихуана, се засилва рискът все повече младежи да започнат да вярват, че е безопасно да експериментират с нея. Факт е обаче, че мозъкът продължава своето развитие до 25 годишна възраст, затова дотогава младият човек е много по-уязвим за вредите от психоактивните вещества, отколкото възрастния индивид. Всяко външно влияние и намеса в процеса на формиране на мозъка може да остави сериозни временни, трайни или постоянни неблагоприятни последици. Употребата на марихуана в този възрастов период е външен фактор, който влияе на мозъчните процеси, формирането на мозъка и крие сериозни рискове. Усилията на учените са насочени основно в тяхното търсене.

Обстойно изследване за значението на възрастта, в която се започва употребата на марихуана констатира, че колкото в по-млада възраст е започнала употребата, толкова по-лоши са последствията:
На среща на върха по невронауката, свикана от Националите здравни институти (NIH) през 2016 г., учените докладват за ефектите, които марихуаната възпроизвежда върху подрастващия мозък:
Националните академии на науките, инженерството и медицината публикуват през 2017 г. изчерпателен преглед на научните доказателства - „Ефекти върху здравето на канабиса и канабиноидите: настоящо състояние на доказателствата и препоръки за изследвания“
От посочените доклади, мета-анализи и още поредица от значими научни изследвания, освен горепосочените рискове, могат да се изведат следните възможните вредни последици от употребата на марихуана в тийнейджърска възраст:
  • Нарушения в участъци на мозъка, участващи в познавателните процеси, работната и вербалната памет (https://www.medicalnewstoday.com/articles/290812#-Length-of-marijuana-use-correlated-to-severity-of-hippocampal-abnormalities-);
  • Понижение в интелектуалните способности – проучване сочи, че хората, които са започнали употреба в тийнейджърска възраст, са загубили средно 8IQ точки на възраст между 13 и 38 години.

(https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana#ref);

  • Увеличен риск от развитие на психични проблеми като шизофрения, депресия и тревожност, особено при лица с генетична предразположеност към някакво психично заболяване (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC135493/). Предпоставка за развитие на шизофрения би могло да се окаже високото ниво на съдържание на THC и употребата на синтетичните му аналози  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740396/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC135493/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25586398/);
  • Повишаване нивото на тевожност (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29149635/);
  • Има известен риск от развитие на суицидно поведение в млада възраст (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2723657);
  • По-ранната възраст на започване на употребата, носи по-голям риск от развиване на зависимост;
  • Намесата на канабиноидите в работата на подрастващия мозък предизвиква трайни промени в емоционалните отговори, влияе негативно върху процеса на вземане на решения и поемането на рискове;
  • Употребата на марихуана в ранна възраст крие рискове за бъдещи социални проблеми при социалното функциониране на индивида, както и формиране на неудовлетвореност от живота

(https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2723657).

 

РИСКОВЕ ПРИ КОМБИНИРАНА УПОТРЕБА

Важно е да се знае, че комбинираната употреба на марихуана с други психоактивни вещества   може да има непридвидими и неприятни последици. Не рядко това се прави от хората, за да изпитат различни ефекти или за да компенсират нежелани ефекти. Такава употреба крие редица рискове. Следват някои общи комбинации и свързаните с тях ефекти.

 

Марихуана + Алкохол и други депресанти. Това по принцип са вещества, които забавят сърдечната честота и ни карат да се чувстваме по-спокойни. Депресантите влияят на координацията и други умения, необходими за безопасно шофиране. Канабисът, в комбинация с дори малки дози алкохол, влошава способността ни за шофиране повече отколкото ако те се употребяват самостоятелно. Обикновено се засилва влиянието на алкохола. Може да се появи главоболие и гадене.

Марихуана + Стимуланти. Това са вещества като енергийни напитки, амфетамини, метамфетамини, кокаин, включително и екстази, които увеличават сърдечната честота и ни карат да се чувстваме по-енергични. Комбинирането на канабис със стимуланти може да помрачи нашата преценка за това колко сме опиянени, което потенциално води до рисково поведение. Рискът е особено висок за хора, които имат предразположение към проблеми със сърдечно – съдовата система. Налице е и повишен риск от проблеми с психичното състояние – тревожност, безпокойство, параноични мисли и др.

По подробно за ефектите и рисковете от различните комбинирани употреби може да прочетете на следния линк:

http://blog.drugsinfo-bg.org/kombinirane-na-narkotitsi/

 

Какво е добре да знаем Марихуана - законодателство в България