В България конопът и производните от него продукти са посочени в списък № 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекусорите, който е в сила от 03.10.1999 г. (ЗКНВП) (https://www.drugsinfo-bg.org/mfls/ZKNVP-032019.pdf). Периодично през годините са правени някои промени и допълнения. В този списък са изброени веществата, които според българския законодател са забранени за употреба в хуманитарната и ветеринарната медицина.

Законът урежда организацията, правомощията и задачите на държавните органи, осъществяващи контрол върху производството, преработването, търговията, употребата, съхраняването, вноса, износа, транзита, пренасянето, превозването и отчетността на наркотични вещества, както и върху пускането на пазара, вноса и износа на прекурсори, а също и мерките срещу злоупотребата и незаконния трафик с наркотични вещества (ЗКНВП, чл. 1).

  • Чл. 3. ал. 1. Законът се прилага:

т. 1. за всички растения и вещества, класифицирани като упойващи и психотропни вещества, и препаратите, в които те се съдържат;

т. 2. за всички вещества, използвани при производството на упойващи и психотропни вещества, класифицирани като прекурсори.

  • Чл. 3. ал. 2. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2007 г., в сила от 07.10.2007 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2011 г., в сила от 10.11.2011 г.) С наредба, приета от Министерския съвет, се определя редът за класифициране на растенията и веществата като наркотични, като наименованията на наркотичните вещества се съдържат в списъци, както следва:

1. Списък I - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина;

2. Списък II - Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина;

3. Списък III - Рискови вещества.

  • Чл. 8. Незаконно произведени, преработени, съхранявани, придобити, използвани, държани, пренасяни и превозвани, внесени, предназначени за износ, за реекспорт или за транзит наркотични вещества и прекурсори, както и култивираните растения, съдържащи наркотични вещества, се отнемат в полза на държавата при условия и по ред, предвидени в този закон.
  • Чл. 30. Забранява се производството, преработването, търговията, съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растенията, наркотичните вещества и техните препарати от списъка по чл. 3, ал. 2, т. 1.
  • Чл. 108а. (Нов - ДВ, бр. 56 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 22 от 2010 г.) Който не изпълни друго задължение, произтичащо от този закон или от нормативен акт по прилагането му, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Обстоятелствата, които определят деянията като незаконни, са предвидени в Наказателния кодекс на Република България (чл. 354, чл. 354а, чл. 354б и чл. 354в от НК). В зависимост от вида и тежестта на престъплението наказанията могат да бъдат:

  • парична глоба до 300 000 лв.;
  • лишаване от свобода – за срок до 20 години;
  • лишаване от свобода и парична глоба;
  • пробация;
  • Като допълнителни наказания могат да бъдат наложени лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.

 

Закон за движение по пътищата

1. Принудителни административни мерки:

  • Временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда или след употреба нанаркотични вещества или техни аналози, установена с медицинско и химико-токсикологично лабораторно изследване или с тест, до 18 месеца.
  • Прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена с медицинско и химико-токсикологично лабораторно изследване или с тест.

Глоба от 100 до 300 лв. на собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице, което е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребило наркотични вещества или техни аналози.

2. Наказателният кодекс предвижда следните мерки при установено шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества:

  • ал. 1 от чл. 343 б. “б“: Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 200 до 1000 лева.
  • ал. 2 от чл. 343 б. “б“: Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от 500 до 1500 лева.
  • ал. 3 от чл. 343 б. “б“: Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 500 до 1500 лева.

Източници:

https://www.drugsinfo-bg.org/zakonat-i-narkotitsite/

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2018/10/25/zknvp.pdf

https://rta.government.bg/images/Image/n_uredba/zdvp.pdf

Какво е добре да знаем Легализация и декриминализация... Що е то?