Днес, в офиса на Областен информационен център – Габрово, кмета Таня Христова, съвместно с екипа на ОИЦ, проведоха среща с медии във връзка с организирането на Дни на градското планиране – Габрово 2013.

В периода 18-20 април 2013 г. в Габрово ще се проведат Дни на градското планиране. Събитието се организира от Областен информационен център – Габрово, съвместно с Община Габрово и медийното партньорство на „ГРАДЪТ медиа груп“ и вестник „Строителство ГРАДЪТ“.

По време на форума в различни дискусионни панели, кръгли маси, изложби на открито и закрито ще бъдат представени темите за интегрираното развитие на градовете -  планове за градско възстановяване и развитие, устойчив градски транспорт, иновативни идеи за енергийна ефективност, ландшафтна архитектура, оригинални идеи, дизайн и добри практики от градската среда, реализирани в България.

На 18-ти април, в първия панел от деня, ще бъде дискутирана темата за Устойчивия градски траспорт, в която своя опит ще споделят ръководители на проекти и експерти от Столична община и общините Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен. В следващия панел на тема ладшафтна архитектура, гости ще бъдат студенти и преподаватели от Лесотехническия университет в София, които ще ни представят 3 проекта за оригинални идеи за градска среда, отличени с награди в различни конкурси. На площад Възраждане ще бъде открита изложба с най-добрите проекти за градска среда, реализирани в България през изминалите години. Част от тях ще бъдат представени и в зала, това са проектите на общините Стара Загора, Нова Загора, Пазарджик, Попово, Добрич и Габрово. Дискусионната част от деня ще завърши с иновативни идеи за енергийна ефективност, представени от експерти от МРРБ, Център за енергийна ефективност ЕнЕфект и фирмите КСЕЛА България, Ал Кьониг Щал и Баумит България.

През втория ден от събитието специално внимание ще бъде отделено на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, където ще ни гостуват експерти и авторски колективи, разработили едни от най-добрите планове в страната. Ще отправим поглед към бъдещето на градовете или градовете на бъдещето в една дискусия с представители на министерства и управляващи органи, ангажирани пряко с визията за следващия програмен период. Важен акцент в програмата е да си отговорим на въпроса: Как събитийния туризъм променя града? Ще го направим с помощта на представители на различни институции и фирми от световен мащаб.

 В последния ден от събитието – 20 април 2012 г. на пл. „Възраждане“ ще бъдат проведени атрактивни демонстрации и състезания, в които ще се включат малки и големи габровци, както и гости на града. Ще се строят миниатюрни сгради с блокчета Итонг, ще се опитаме да си представим как изглежда един град построен от кашони, ще нарисуваме най-дългата рисунка от коприна. И още много други дейности, в които всеки ще може да демонстрира своите креативност и новаторство.

Гости на събитието ще бъдат всички областни информационни центрове, общини, представители на професионални организации на архитекти, инженери и др., хора, които пряко са били ангажирани с градската среда или с нашите градове и имат поглед за тяхното бъдеще.

Програмата може да бъде намерена на сайта на Община Габрово в банер Дни на градското планиране 2013

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево Първа награда за сборния отбор на ОИЦ