Виена, 2 декември 2020 г. - Комисията по наркотичните вещества (CND) към ООН взема поредица от решения по международния контрол върху канабиса и свързани с него вещества и гласува да премахне канабиса от списък, който го категоризира като един от най-опасните наркотици. Тази промяна означава, че канабисът и канабисовата смола вече не са класифицирани сред най-вредните и опасни вещества, признава се, че те имат медицински и терапевтични ползи и не на последно място облекчава ограниченията върху научните изследвания, свързани с изследване на ползите от медицинското приложение на канабиса и производните му.

Съгласно международните конвенции за контрол на наркотиците, Комисията има мандат да взема решения относно обхвата на контрола върху вещества, като ги поставя в съответни графици към конвенциите. Всяка конвенция включва редица графици, които предполагат различни режими на контрол. Комисията взема решения обикновено веднъж годишно въз основа на препоръки на СЗО, Международния съвет за контрол на наркотиците (INCB) и държавите участнички към конвенциите.

Канабисът и свързаните с него вещества в продължение на много години са включени в списъците на Единната конвенция за наркотичните вещества от 1961 г., изменена с Протокол от 1972 г. (Списък I и IV: канабис и смола от канабис; Списък I: екстракти и тинктури от канабис), както и в Приложенията на Конвенцията относно психотропните вещества от 1971 г. (Списък I: тетрахидроканабинол (шест изомера на делта-9-тетрахидроканабинол); Списък II: дронабинол и неговите стереоизомери ( делта -9-тетрахидроканабинол)). Включването в конкретен списък е определящо за мерките за контрол, които държавите участнички трябва да прилагат към съответните вещества.

През януари 2019 г. Световната здравна организация (СЗО) прави поредица от препоръки за промяна на обхвата на контрол върху канабиса и свързаните с него вещества. В препоръките си към Комисията на ООН по наркотичните вещества комитетът на СЗО отбелязва, че канабисът може да има неблагоприятни последици и да причини зависимост. Също така цитира и ползите от лекарството за намаляване на болката и гаденето, както и облекчаване на симптомите на медицински състояния като анорексия, епилепсия и множествена склероза, и отбелязва, че за разлика от опиоидите, канабисът не е свързан със значителен риск от смърт.

След интензивни съображения, Комисията на ООН предприема действия по тези препоръки и гласува някои промени. Одобрява препоръката на Световната здравна организация и отстранява канабиса и канабисовата смола от Списък IV, който ги поставяше в категорията редом с хероина и други опиоиди и ги класифицираше като вещества „особено вредни и с изключително ограничена медицинска или терапевтична стойност“. Веществата, класифицирани в този списък, са подмножество на наркотиците от Списък I, които пък от своя страна се водят „силно пристрастяващи и силно отговорни за злоупотреби“. Оставайки в Списък I обаче, те все още продължават да бъдат обект на всички нива на ограничения и контрол, предвидени в Конвенцията от 1961 г. Това решение е взето с гласуване, съответно 27 гласа „за“, 25 гласа „против“ и един въздържал се.

Членовете на Комисията отхвърлят други четири препоръки на СЗО относно канабиса и неговите производни. Не се премахват екстракти и тинктури от канабис от Списък I и не се приема към въпросния списък да се постави бележка под линия, която да гласи, че „ Препаратите, съдържащи предимно канабидиол и не повече от 0,2% делта-9-тетрахидроканабинол (THC), не са под международен контрол.

Ето и някои от позициите на гласувалите държави:

Еквадор подкрепя всички препоръки на СЗО и настоява, че производството, продажбата и употребата на канабис има „регулаторна рамка, която гарантира добри практики, качество, иновации и развитие на научните изследвания“.

САЩ гласува „за“ премахване на канабиса от Списък IV на Единната конвенция и запазването му в Списък I, заявявайки, че „в съответствие с науката, показваща, че макар да са разработени безопасни и ефективни терапевтични препарати, получени от канабис, самият канабис продължава да представлява значителни рискове за общественото здраве и трябва да продължи да се контролира съгласно международните конвенции за контрол на наркотиците ”.

Гласувайки „против“, Чили твърди, наред с други неща, че „има пряка връзка между употребата на канабис и увеличените шансове да страдате от депресия, когнитивен дефицит, тревожност, психотични симптоми, наред с други“.

Япония гласува „против“ и заявява, че немедицинската употреба на растението „може да доведе до отрицателни здравни и социални въздействия, особено сред младите хора“.

Ярък противник на промените е Русия, която нарича канабиса „дрогата, с която най-много се злоупотребява в световен мащаб“.

Източници:

https://news.un.org/en/story/2020/12/1079132

Из Иявление за пресата на Комисията по наркотични вещества към ООН

Какво е добре да знаем Употреба на марихуана от древността до наши дни