Над 250 капака на стълбове от уличното осветление са подменени от началото на годината на територията на Габрово. Причините за това са кражби, както и вандалски прояви, а щетите са за близо 1000 лева, като в тази сметка не влизат тези, които са намерени и възстановени. Заради кражбите на металните капаци, от няколко години те се подменят с пластмасови. Това обаче не пречи на вандалите да ги свалят от стълбовете и да ги унищожават. Нерядко, след премахването на капака, се прекъсват и оголват захранващите проводници на уличното осветление. Това създава опасност както за децата, тъй като кутиите са ниско над земята, така и е предпоставка за инциденти през тъмната част от денонощието или при обилен валеж.

„Водещи” райони на града са ул."Свищовска", ул."Н.Войновски", бул."Столетов", бул."Никола Вапцаров", ул."Орловска" и ул.”Найден Геров”. В тези участъци от началото на годината са унищожени повече от 1/3 от общия брой увредени капаци на кутии за улично осветление. Множество такива случаи има и на бул."3-ти март", ул."Брянска", ул."Градище" и ул."Ген. Николов".

Регистрирани са и случаи, предимно в парковете и в районите на общежития, където неколкократно са счупвани и електрическите крушки. Разходите по експлоатация, поддръжка и управление на уличното осветление се поемат от общинския бюджет.

Вандалско посегателство в пешеходния подлез на ул. Брянска Пътят за болницата - без улично осветление