Опитът на държавите в декриминализацията и легализацията на употребата на марихуана за медицинска употреба и за развлечение показва, че за да се отчетат резултатите от промяната в политиката ще отнеме години. Първоначалните данни засега посочват положителен ефект от икономическа гледна точка, но същото не може да се каже за сферата, която засяга общественото здраве и по-конкретно употребата от младежи. Вероятно причината за това идва от факта, че проучванията в икономическата сфера са по-лесни за осъществяване, отколкото тези в здравеопазването, които изискват по-дългосрочни изследвания.

Уругвай е първата държава в света, която легализира употребата на марихуана за развлечение през 2014 г. Основната цел на тази стъпка е да се сложи край на нелегалната търговия. По неофициални наблюдения, предприетите регулаторни мерки все още не могат да се справят с този проблем. Потребителите не са особено доволни от контрола на концентрацията на THC в легално продаваната марихуана.( https://www.bbc.com/news/business-47785648, https://www.vice.com/en_ca/article/evqnpk/heres-what-uruguay-has-learned-when-it-comes-to-legalizing-weed ) и от ограничителните мерки и затова продължават да се възползват от нелегалния пазар.

Мета-анализ на проучвания за влиянието, което оказват различните промени в политиката, на нивото на употреба при подрастващи и младежи отчита, че либерализацията на политиката не води до значителни промени в използването  на марихуана от младежи. Препоръката на учените е за по-продължителен мониторинг (https://bmjopen.bmj.com/content/9/7/e025880 ).

Доклад със статистически данни от проведено изследване в Колорадо също не отчита статистически значими разлики от преди (https://www.emcdda.europa.eu/news/2018/colorado-publishes-latest-statistics-on-impact-of-cannabis-legalisation_en).

С цел оценяване на ефектите от промените в политиката за наркотиците, учените в САЩ, правят обстоен преглед на данните като търсят индикации по следните точки:  правдоподобни ефекти от легализирането на рекреационната употреба за възрастни върху цената и наличността на канабис; фактори, които могат да увеличат или ограничат тези ефекти; насоки от изследвания на ефектите от легализирането на употребата на медицински канабис;  показатели за употребата на канабис и свързаните с него вреди, които могат да бъдат наблюдавани. Изводите, до които достигат са, че вероятните ефекти от легализирането на развлекателната употреба на канабис в Съединените щати включват значително намаляване на цената на канабиса, увеличаване на тежката употреба и някои видове вреди, свързани с канабиса сред съществуващите потребители. Заключват също, че в дългосрочен план това може да увеличи и броя на новите потребители (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27082374/).

Канада е втората в света държава, която в края на 2018 г. легализира употребата на марихуана за развлечение, като две десетилетия преди това легализира употребата на медицински канабис. Трите основни цели, свързани с общественото здраве и безопасност, които Законът за канабиса си поставя са:

  • Да се пази канабисът далече от ръцете на младежта;
  • Да се елиминира нелегалния пазар и последиците от него за обществото, а печалбите да отиват за държавата и за превенция;
  • Да се даде възможност на възрастните да имат достъп до легален канабис.

До този момент няма обявени категорични данни за ефекта в дългосрочен план, но първоначалните наблюдения, проучвания и опитът с алкохола и тютюна водят до изводите, че се предполага, а на места и се наблюдава, че легалната промишленост с марихуана ще увеличи употребата, защото легализацията прави канабиса по-социално приемлив за употреба, прави го по-лесно достъпен и на по-ниска цена. Наблюдателите и изследователите предполагат, че ще се увеличи броя на потребителите и честотата на употребата. В страната се провежда национално статистическо проучване за канабиса (NCS) на всеки три месеца през 2018 и 2019 г. за измерване на употребата през последните три месеца сред канадците над 15-годишна възраст (https://www150.statcan.gc.ca/n1/pub/13-610-x/cannabis-eng.htm). Анализите на резултатите отбелязват скромна промяна в поведението на употребяващите, но се отчита нарастване на употребата сред младежите. В отговор са предприети мерки и е увеличена законовата възраст, на която може да се закупи канабис от 18 на 21 години (https://www150.statcan.gc.ca/n1/pub/82-003-x/2020002/article/00002-eng.htm). Легализацията увеличава данъчните приходи, но все още не успява да намали значително размера на черния пазар в Канада и последиците от него за обществото.

Изводите са, че e крайно необходимо, легализацията да бъде придружена от всеобхватни стратегии за превенция, повишаване на осведомеността на възрастни и младежи и предоставяне на познания за вредните последствия от употребата на марихуана от подрастващите.

Какво е добре да знаем Какво е добре да знаем