Шоуто ще може да бъде гледано онлайн от 21:30 часа на 9 май във Фейсбук страницата и Ютюб канала на Европейския парламент в България.

Бюрото на Европейския парламент в България отбелязва 9 май – Деня на Европа – с триизмерно видео мапинг шоу върху фасадата на Националната галерия „Двореца“ на пл. „Княз Александър I“ № 1 в София от 21:00 часа. Спектакълът „Твоят глас“, част от третото издание на фестивала за светлинно изкуство „Лунар“ (LUNAR), ще може да бъде проследен и онлайн от хората, които не са в столицата, тази вечер от 21:30 часа. В излъчването ще се редуват проекции на български и на английски език, които ще продължат до полунощ.

Историята на светлинния спектакъл тази година ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Специално на 9 май ще бъде отбелязан и фактът, че остава точно един месец до европейските избори на 9 юни.

Фестивалът на светлините LUNAR ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. и ще покаже общо 22 светлинни творби на над 20 артисти от цял свят. Девет видео и три статични проекции върху сгради, лазерно шоу и ателие за рисуване със светлина ще могат да бъдат видени в централната част на София по протежение на 4,5-километров маршрут. Инсталациите са разработени съвместно с българската компания за визуални ефекти и 3D мапинг „МП-Студио“, която е носител на множество награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Започва имунизирането на бременни жени срещу коклюш
8 май 2024
За незабравимо детско забавление: Карнавал Габрово 2024 се приближава!
9 май 2024