Юношите до 16 години на ХК „Чардафон“ заеха второто място в турнира Купа България-БФХ. Финалният етап от надпреварата за 2024-та се проведе в Хасково и до него достигнаха четирите най-добри отбора от страната в тази възраст, преминали през ситото на квалификациите. Момчетата на Христо Данаилов си осигуриха участие във финалите с категорични победи над „Спартак“ (Варна) и „Шумен 61“ в пресявките, които се проведоха в началото на декември в Шумен.

На полуфинала в зала „Вълчо Даскалов“ габровският тим се справи със съпротивата на „Осъм“ (Ловеч). Отборът от Ловеч поведе в началните минути на мача, но със серия от 8:2 в средата на полувремето „Чардафон“ обърна резултата и си осигури добър аванс на почивката – 20:13. През втората част „Осъм“ успя да намали пасива до три гола, но до обрат не се стигна и „Чардафон“ се класира на финала. До спора за първото място стигна и горнооряховският „Локомотив“, който надигра в другия полуфинал домакина „АСТИ-91“ (Хасково) с 42:24.

В битката за златните отличия „железничарите“ изиграха по-съсредоточено първите 25 минути и взеха аванс от 5 гола – 7:12. През втората част момчетата на Христо Данаилов успяха да върнат интригата в мача, като стопиха пасива до гол и пропуснаха възможности да изравнят. Три поредни попадения на „Локомотив“ в заключителните минути на двубоя донесоха победата на горнооряховските момчета с крайното 18:21.

Към сребърните медали „Чардафон“ прибави и едно от индивидуалните отличия на турнира. Заслужи го Тодор Кънев, определен за най-полезен състезател на финалния турнир.

„Не мога да не съм доволен от второто място, въпреки, че играхме за първото. Мога да поздравя момчетата за мъжката игра, която показаха. В първия ден изиграхме много тежък двубой с „Осъм“, а на финала хвърлихме всички сили и смятам, че бяхме на ниво. Стъписването ни в началото изигра основна роля и до края не успяхме да наваксаме пропуснатото през първото полувреме. Ако бяхме малко по-уверени, можеше да покажем още повече неща, които ги можем. Най-хубавото е, че не се отказахме до последната минута, имахме и няколко шанса за изравняване, но не съумяхме да ги оползотворим. Ако бяхме успели, вероятно нещата щяха да се обърнат в наша полза и можехме да донесем Купата в Габрово – коментира Христо Данаилов. - Щастлив съм, че момчетата бяха подкрепяни от техните родители. Това е много важно както за клуба, така и за тях. В този тон е и мотото на „Чардафон“: „Семейство на победители“. Няма по-хубаво от това да сме всички заедно зад една кауза. Следващата седмица ни предстои финална четворка и с 19-годишните. Вярвам, че това ще бъде една от най-успешните години от създаването на клуба ни. Уверен съм в това, защото виждам децата какви усилия полагат по време на тренировъчния процес“, допълни треньорът на габровските хандбалисти.

Със сребърните отличия се окичиха: Борис Иванов, Денислав Дянков, Кристиян Иванов, Ганчо Торлозов, Христо Йорданов, Георги Стефанов, Алекс Бойчев, Райан Иванов, Георги Атанасов, Николай Иванов, Мартин Боянов, Константин Баев, Тодор Кънев. Треньор: Христо Данаилов            

Източник: Общински спортни имоти - Габрово - Начало (sport-gabrovo.com)

Финално събитие по проект „Грижа в дома в община Габрово“
5 януари 2024
Обявен е жълт код за ниски температури за 9 януари
8 януари 2024