„Стартирай активно“ започва от тази учебна година във всички габровски училища. Инициативата, има за цел ежегодно да запознава по атрактивен начин ученици от начална степен  в училищата с възможностите за практикуване на спорт в колективните спортни клубове на Габрово. Освен това задължителен елемент от „Стартирай активно“ е провеждането на кратки физически упражнения в началото на всеки учебен ден.

Ето защо на 21 септември 2023 г. от 09:00 ч. на площад „Възраждане“ с четвъртокласниците от габровските училища ще бъде даден старт на програма „Стартирай активно“ с упражнения за загрявка, след което в лек крос участниците в инициативата ще стигнат до СЗ „Орловец“. Там ще ги очакват представители на колективните спортни клубове по футбол, хандбал, баскетбол, където по атрактивен начин ще представят своите спортове и ще включат децата в тях.

 Посланици на идеята стават топ спортисти на града. Специално за старта на инициативата от своето време ще отделят шампионският тандем Християн Стоянов и Теодор Кабакчиев, които ще са част от водещите на тренировката и ще бягат с децата. Едновременно с това представители на различни спортни клубове ще бъдат по места във всички габровски училища, така в сутрешните часове на Международния ден на мира – 21 септември, близо пет хиляди ученика ще проведат една кратка, но зареждаща физическа тренировка.

Благодарим на Общински спортни имоти – Габрово, Регионално управление на образованието, на директорите на училищата и преподавателите по физическо възпитание, които подкрепят и ще насърчат провеждането на „Стартирай активно“.

А защо искаме да го направим? Ето само десет от най-значимите причини, които показват, че спортуването е жизнено необходимо, защото:

  1. Укрепва костите, прави мускулите силни, контролира теглото и поддържа тялото в добра форма
  2. Предотвратява гръбначните изкривявания
  3. Намалява стреса и агресията
  4. Усилва концентрацията при учене
  5. Повишава общата култура
  6. Подобрява общуването с деца на неговата възраст и с по-възрастните
  7. Подобрява настроението и дава положителна гледна точка към светоусещането
  8. Дава енергия
  9. Подобрява самодисциплината
  10. Дава възможност за работа в екип

По повод провеждане на инициативата със заповед на кмета на Габрово 21.09.2023 г. е обявен за неучебен ден за учениците от всички учебни заведения на територията на общината.

Събитията на 21 септември, са част от Европейска седмица на мобилността, ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. В тази връзка през целия ден ще е в сила „Зелен билет“ за всички линии на градския транспорт в Габрово, което дава възможност пътуването за всички да е безплатно. 

           

 

20 септември – Ден без загинали на пътя
19 Септември 2023
Текуща информация по Програмата за Енергийно обновяване на жилищните сгради
20 Септември 2023