Габрово ще участва в отбелязването на Международните дни на пасивните сгради с най-новата си детска градина „Слънце“. Единствената пасивна сграда в страната, получила сертификат от института в Дармщат, Германия, ще отвори врати за посетители в събота, 28 ноември 2015 г., от 11:30 до 12:30 часа.

В представянето ще се включат проектантите на градината, представители на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и общински експерти.

В помещенията на ЦДГ „Слънце“ има подово лъчисто отопление, оразмерено при температурен режим 32-37С. Основният топлоизточник е термопомпен агрегат „въздух-вода”. Като допълваща и резервна мощност при много ниски зимни температури се включва абонатна станция на централното отопление.

Поставен е комбиниран бойлер за подгряване към слънчева инсталация със селективни колектори. Всички външни и вътрешни стени са от решетъчна тухла 25 см и топлоизолация от външната страна 20 см EPS. Покривът е топлоизолиран с 30 см стъклена вата, а подът – с 18 см XPS под подовата стоманобетонова плоча и 2 см над плочата за екраниране на подовото отопление.

ЦДГ „Слънце“ е сред номинираните в тазгодишното издание на конкурса „Сграда на годината“ и се състезава в категорията „Сгради – образователна инфраструктура“.

Инициативата „Международни дни на пасивните сгради“ се провежда ежегодно през месец ноември. Вратите на няколкостотин обекта по целия свят се отварят за посещения и всеки, желаещ да оцени предимствата на стандарта, може да почерпи опит от първо лице. В България тази година са планирани събития в София и в Габрово.

Пасивните сгради са утвърдени като международно признат метод за енергийно ефективна архитектура, който предлага решения за устойчиво използване на природните ресурси. Разходите на енергия за отопление и охлаждане са най-малко 80% по-ниски от тези в традиционните сгради. Качественият проект и точното изпълнение, заедно с висококачествените прозорци, високото равнище на изолацията и вентилацията с рекуперация на топлината са ключовите елементи, които отличават строителството на пасивната сграда.

Годишното потребление на енергия за отопление и охлаждане на пасивните сгради не надвишава 15 kWh/m2. Освен преките икономически ползи, това допринася и за намаляване на емисиите на парникови газове. Оптималното използване на слънчевото греене през зимата и подходящата слънцезащита през лятото осигуряват висок комфорт на обитаване, непостижим при традиционното строителство. Използването на енергия от ВЕИ допълнително намалява разходите за енергия.

Община Габрово открива център за енергийна ефективност ЦДГ „Слънце“ – високо оценена номинация в конкурса „Сграда на годината 2015“