Йордан Белев

Артист/илюзионист

Йордан Белев е сред най-известните млади български илюзионисти, популярен както в България, така и в чужбина. Освен като изключителен професионалист, Дани Белев е познат и като един от артистите, отдаващи от своята енергия, време и средства за благотворители кампании и инициативи.

Създател, организатор и главен мениджър на Магична среща „Златна котка“ (световен фестивал на магичните изкуства), Белев всяка година създава атрактивния повод в Габрово да пристигат гости и артисти от целия свят. Работейки за издигане авторитета на илюзионното изкуство и допринасяйки за културния живот и дейност на града, той създава и продуцира „Царете на магията” – иновативно магично представление с над 20 успешни издания.

Йордан Белев е съосновател и на най-голямата магичната организация в България, Quick Hands Project. Като главен двигател на проекта, Белев успява да издигне Quick Hands Project до постоянен член в най-престижната световна организация за илюзионно изкуство FISM. Самият той е и единственият български участник в първото Европейско първенство за магия, организирано от FISM. Носител е на почетния знак на международното братство на илюзионистите, базирано в Америка и е четирикратен балкански шампион в категория „Илюзии” на Балканските магични фестивали. Бил е гост и участник във всички престижни международни локации, акцентиращи върху илюзионното изкуство и магия.

Но при всички свои успехи в България и чужбина, Дани Белев признава, че най-голяма радост и гордост му носи това, че е носител на почетния знак на Община Габрово за 2018 г. – признание дадено му за приноса към утвърждаването на Габрово като център на илюзионното изкуство.

Йордан Белев е роден на 02.06. 1980 г. в гр Габрово. Завършва ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” , специалност „Математика и информатика”. Говори

свободно английски, руски и словашки език. В свободното си време се занимава с фотография. Обвързан е, с едно дете.

Декларация по ЗПКОНПИ

Добромир Проданов Кирил Динков