Остават по-малко от три месеца до провеждането на европейските избори (23-26 май 2019 г. за целия Европейски съюз). Със съдействието на Бюрото на Европейския парламент в България публикуваме поредица от материали за повече информираност по темата. Представяме Ви любознателната статия на авторитетното издание „Политико“ за интересни места по света, където хора ще гласуват за Европейски парламент.

Какво общо имат помежду си подводници, строго охранявани затвори и тропически тихоокеански острови? На всички тези места в края на месец май можете да видите европейци да гласуват в европейските избори. Ето най-необичайните места, в които избирателите ще гласуват:

Далечният изток

Най-източната точка на Европейския съюз (ЕС) на континента се намира на малък остров във финландското езеро Вирмаярви. На около 14 125 километра на изток е групата острови Уолис и Футуна – френска територия в южната част на Тихия океан. Там живеят 12 хил. души с право да гласуват на европейските избори.

От 2004 г. всички населени френски отвъдморски територии се считат за един избирателен район, което дава на техните 1.5 милиона регистрирани гласоподаватели правото да изберат трима депутати в Европейския парламент. Тъй като обаче френското Национално събрание отмени избирателния район на отвъдморските територии миналия май, сега политическите партии във Франция ще трябва да решат дали да включат кандидати от тези места в своите листи.

Индийският океан

Реюнион, френски остров в Индийския океан с население около 800 хил. души, е най-южният населен регион на ЕС. Кампанията за европейските избори „по принцип“ не се различава от „това, което се прави на национално ниво“, коментира Юнус Омарджи, евродепутат от Реюнион, избран през 2014 г. Но въпросите, които вълнуват избирателите, обикновено са различни, признава той, като дава за пример темите за захарта и риболова като доминиращи в тамошните дебати.

Последните евроизбори предизвикали слаб интерес във френските отвъдморски територии, като активността спада до рекордно ниските 17%. Въпреки това островите имат по-добри резултати от някои държави членки. В Словакия през 2014 г. едва 13% са гласували за евродепутати.

На север

В най-слабо населения регион на Финландия хората често трябва да пътуват „стотици километри“ в изборния ден, за да дадат гласа си, разказва Мика Рийпи, областен управител на Лапландия.

С гъстота от 17 човека на квадратен километър, Финландия е третата най-слабо населена страна в Европа след Исландия и Норвегия, които не са членки на ЕС. Лапландия е дом на около 180 хил. души – и също толкова на брой северни елени – които живеят на територия от 99 хил. кв. км. Някои предпочитат да гласуват предварително, пускайки бюлетина в най-близкия събирателен пункт няколко седмици преди изборите. Между 30 и 40% от финландците на последните избори са избрали да гласуват по пощата според Рийпи, който добавя, че броят на тези хора расте.

автор на снимката: Жером Кунегис

Военни зони

Когато военнослужещи трябва да гласуват, националните органи определят правилата. Членовете на германската армия например могат да гласуват само по пощата. За тези, които се намират на подводница, системата малко усложнява нещата. Вотът трябва да се извърши достатъчно рано, за да може гласовете да пристигнат в Германия навреме, разказва говорител на германското министерство на отбраната.

Пограничен град

Как и кога да се гласува е може би най-объркващо в холандския град Барле-Насау, наричан още Барле-Хертог. Този малък град в южната част на Холандия включва 22 малки белгийски ексклава (бел.ред. ексклав е част от територията на страна, нямаща обща граница с нейната основна част и обкръжена от чужда територия), някои от които включват и холандски анклави. Заради това някои улици са разделени с бели кръстове и обозначения, които казват дали се намирате в Холандия или в Белгия. В един интересен случай местен жител трябвало да си избере страна, защото границата минавала точно през вратата на къщата му.

Това означава, че осемте хиляди жители на града ще гласуват по различно време и ще използват различни бюлетини. Холандците ще се отправят към урните на 23 май, а три дни по-късно това ще направят белгийските им съседи. Избирателната активност също е различна. Тъй като гласуването в Белгия е задължително, активността сред белгийците е почти 90%, докато в холандските части на града едва 37% са гласували на последните европейски избори.

Онлайн

Естония, често определяна като най-напредналата в дигитално отношение страна на континента, е единствената държава от ЕС, където хората могат да гласуват онлайн. Според правителството една трета от естонците използват т. нар. система „е-гласуване“, която съществува от 2005 г. Тя спестява време за тези, които не искат да се редят на опашки пред местната секция, но е полезна и за нерешителните гласоподаватели – гражданите могат да променят гласа си колкото пъти искат, докато приключи изборният ден, като се взима предвид единствено окончателният им избор.

В затвора

Една голяма част от половин милион лишени от свобода в различните страни на ЕС могат да гласуват за следващия Европейски парламент, което зависи и от това къде се намират, и какво престъпление са извършили. През 2012 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че всяка страна може да определя свои правила за правото на гласуване. В най-малко 18 европейски страни, включително Дания, Финландия, Испания и Швеция, няма ограничения за лишените от свобода, които искат да гласуват. В Германия и Франция това зависи от извършеното престъпление или от продължителността на присъдата.

Обединеното кралство

Великобритания може да напусне ЕС, но голям брой хора отвъд Ламанша ще гласуват на следващите европейски избори. Около 6% от британското население (3.7 милиона души) са граждани на друга държава – членка на ЕС, по данни на британската статистика. Малко под 1 милион са поляците, които са най-голямата европейска общност във Великобритания, следвани от румънците (433 хил.) и ирландците (337 хил.).

Забл. Текстът е публикуван с редакторска намеса.