Заместник – кметът с ресор образование, култура, младежки дейности и спорт Невена Минева взе участие в областен научен форум на тема „Изкуственият интелект в 21 век – възможности и приложение“, организиран в Габрово от Синдикат на българските учители в Габрово със съдействието на Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ и национална секция „Средно образование“ към Изпълнителния комитет на Синдиката на българските учители (СБУ).

В своето изказване заместник – кметът акцентира върху етичната и прагматична употреба на изкуствения интелект и необходимостта от масово обучение, което ще помогне както за използването му, така и за безопасната му употреба от широката общественост. „Ние вече не говорим за изкуствен интелект, ние живеем с него, той се използва в различни направления от нашия живот, обогатява го, променя го – като например транслиране на човешка реч, самоуправляващи се автомобили, интелигентно маршрутизиране, военни симулации, комплексни състезания на стратегически игри като шах, и др. Той е в медицината, науката, бизнеса. Той навлиза с бързи темпове и в образованието. ИИ трябва да дава възможности за достъп до качествена учебна среда, в чийто център се намира учащият. Чрез използването на образователни инструменти с вграден ИИ учениците трябва да могат да реализират пълния си потенциал и развият своя индивидуален талант. Интелигентното приложение на ИИ в училищното образование ще повлияе дълбоко на търсените умения до 2030 г.“ – подчерта още Невена Минева.

Официалният гост на форума и един от лекторите - председателят на СБУ д.и.н Янка Такева, говори за изкуствения интелект и как той подпомага развитието и трансформацията на образователната система у нас. Според нея той трябва да се включва изключително агресивно в образователната система, но и да се използва така, че да бъде в услуга на всички нас, да развива креативното мислене и комуникацията“ „Трябва ли ИИ да закърнее или ние трябва да се стремим непрекъснато към развитие и стремеж да сме с няколко крачки пред него.” попита риторично д.и.н Янка Такева. Тя подчерта, че ИИ никога няма да измести българския учител, но може да бъде в негова помощ и да го допълва.

Във форума като мотивационен лектор се включи и Петър Иванов, бивш възпитаник на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, който говори за партньорството между изкуствения интелект и хората, как можем да си бъдем взаимно полезни и къде трябва да внимаваме, когато използваме технологиите.

Като съпътстващо събитие преди форума председателят на СБУ д.и.н Янка Такева и началникът на Военно окръжие – Габрово подполковник Георги Георгиев откриха фотографска изложба, представяща участието на 14 Ученически гвардейски отряд при ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в церемонии и празници, организирани от Община Габрово.

Правописният маратон "Бъди грамотен" стартира от Габрово
9 май 2024
Мечтаният карнавал за неговия режисьор Светослав Славчев - хората активно да участват, да пеят, да танцуват и самите те да направят това да е най-пъстрият ден в Габрово.
10 май 2024