Приети са промените в правилата за включване в Националната програма за енергийна ефективност, които разширяват обхвата й като допускат безплатно саниране на масивни сгради и блокове с по-малко от 36 апартамента.

С постановление на Министерски съвет № 23/04.02.2016 г., публикувано в Държавен вестник, брой 11, от 9.02.2016 г., бяха допълнени Методическите указания към Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, приети с ПМС 18/02.02.2015г., относно критериите за допустимост на сградите по програмата. Така в обхвата на програмата от 01.01.2016 г. допустими за финансиране ще бъдат и:

- многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им - на три или повече етажа от минимум 6 (шест) самостоятелни обекта с жилищно предназначение до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение;

 - многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди 26 април 1999 г. на три или повече етажа с 6 (шест) или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

Съгласно изискванията инвестициите за сградите следва да се приоритизират като се даде предимство за най-старите и големи панелни сгради, на сгради с доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живущите в тях.

Благодарение на Програмата, живущите в допустимите сгради могат да получат безплатно: изготвяне на техническо обследване и технически паспорт; обследване за енергийна ефективност; проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи; строителен и авторски надзор. Единственото, което трябва да направят, живущите в допустими сгради е да се ангажират с процеса на сдружаване. Това вече направиха жителите на 55 големи жилищни блока в Габрово. Към началото на 2016 г. договори за саниране имат 36 от тях, а 12 - готови технически паспорти.

Информация относно включването в програмата на допълнителните категории сгради може да бъде получена на място в Областен информационен център – Габрово и на тел.: 066 807 222.

Напредък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към месец септември 2017 г. Напредък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към 15.06.2016 г.