Истинска ладия ще акустира на брега на река Янтра за празника на Габрово. Тя е подарък по повод 10-годишния юбилей от началото на партньорските отношения между Община Габрово  и Район Мытищи в Русия.  Лодката успешно „доплува“ преди няколко дни, а официалното й представяне пред габровската общност и нейните гости ще се състои на 17 май от 11:30 часа на ул.“ Аврам Гачев“.

Скулптурната композиция на плавателния съд, която ще стане част от облика на нашия град,  не е случайно подбрана. Ладията е елемент от хералдиката на руския град и символизира основния поминък на жителите на града в миналото – речна търговия и събиране на мито за превоз на стоки от чужди кораби. Изработена от дърво и метал, с размери - осем метра дължина и два метра височина, ладията прилича на истински кораб, който би се спуснал по водите на Янтра, ако реката бе плавателна.

Няма да се сдобием с възможността да поплаваме, но перспективата за новата придобивка е също толкова любопитна. Във вътрешността на ладията ще бъдат засети подходящи за сезона цветя. Така тя ще бъде превърната в едно цветно бижу, което ще радва окото на жители и посетители на града.

В допълнение, руските ни партньори са приготвили и подарък-изненада за габровци, неизвестността около който ще бъде разбулена само след няколко дни, на празника на града.

Двустранните отношения между Габрово и Мытищи са динамични, а сферите на сътрудничество се разширяват всяка година. В края на миналата 2012 г. кметът на Габрово Таня Христова бе на посещение в Мытищи. По време на визитата двамата обсъдиха възможностите за  партньорство в различни области. В резултат на подписаното споразумение за задълбочаване на сътрудничеството,  през месец април тази година на опознавателно посещение в Габрово бяха трима лекари от Централната районна болница на побратимения град.

Карнавалът свърши! Да живее Карнавалът! И реката се облече карнавално